Sezon na truskawki już się rozpoczął, proponuję więc wspaniały dżem z dodatkiem imbiru. Przepis znalazłam w dodatku do GW. Zmieniłam trochę proporcje, bo w oryginale na 90dkg owoców podano 10dkg korzenia imbiru, ale jeżeli ktoś lubi imbir to czemu nie? i dodałam cytrynę. Na zdjęciu zeszłoroczny słoiczek, ale już czekam na wysyp truskawkowy.
DŻEM TRUSKAWKOWY Z IMBIREM
2kg truskawek
ok. 3cm korzenia imbiru
skórka i sok z 1 cytryny
cukier żelujący proporcje wg. opakowania na 2kg owoców
------
Truskawki rozgnieść widelcem, ale niezbyt dokładnie, dodać startą skórkę z cytryny i wyciśnięty sok oraz starty korzeń imbiru. Smażyć w sposób opisany na opakowaniu cukru żelującego. Gorącym dżemem napełniamy słoiki, szczelnie zakręcamy i stawiamy na 10min do góry dnem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz