GRILLOWANA PAPRYKA W OLIWIE
5-6 dużych mięsistych papryk
kilka ząbków czosnku (wg. uznania)
oliwa
------
Paprykę grilluję w piekarniku do momentu aż w niektórych miejscach sczernieje skórka.
Gorącą paprykę wkładam do worka foliowego, zawiązuję i odstawiam do ostygnięcia. Ten proce ułatwia ściągniecie skórki.
Zimną paprykę obieram, wyrzucam nasienia i kroję w kawałeczki np. paski, lekko solę.
Do słoika wlewam na dnie trochę oliwy, wrzucam paprykę, daję plaster/dwa czosnku i zalewam oliwą. Potem znowu warstwa papryki, czosnku, oliwa itd. aż do wykończenia składników.
Przeważnie wychodzi mi z tych proporcji niecały "duży" słoik. Ważne jest aby papryka była mięsista i jeszcze jedno, czasem zostaje mi w słoiku oliwa z czosnkiem, której nie wyrzucam; można ją dodać do pieczonego mięsa.
PYCHA !!!!!!!!!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz