TARTA ZE SZPARAGAMI
CIASTO
200g mąki
1 łyżeczka soli
100g schłodzonego masła (ja dałam 55% tłuszczu)
1 roztrzepane jajko
FARSZ
1 kg szparagów (miałam białe)
4 jajka
80g startego sera żółtego (wszyscy podają cheddar, ale ja dałam taki jaki był w lodówce)
1 kostkę twarogu półtłustego
sól i pieprz
------
Obrane szparagi gotuję w osolonej wodzie. Gotowałam pionowo, ale można też w zwykłym garnku lub na głębokiej patelni.
Z podanych składników szybko zagniatam ciasto, którym wykładam formę na tartę uprzednio wysmarowaną masłem. Formę o średnicy ok. 28cm wstawiam na pół godziny do lodówki.
Po tym czasie piekę tartę w temp. 190st przez ok. 15min do czasu aż ciasto wyschnie.
Wyjmuję z piekarnika, na ciasto rozkładam szparagi i zalewam wymieszanymi składnikami farszu. Zapiekam ok. 25min aż farsz się zetnie a potem zajadam ze smakiem :)
POLECAM !!!
Mniam, mniam...
OdpowiedzUsuńZakochalam sie w szparagach, ale tych zielonych;)) jem codziennie na drugie sniadanie;))
Gosia, ty to jestes druga Nigella L.!!