Na zdjęciu słoiczek zeszłoroczny, jak tylko zdobędę rozmaryn na pewno powtórzę ten dżem, gdyż jest niesamowity. Nigdy bym nie przypuszczała, że rozmaryn używany do mięs, pieczywa tak dobrze wypadnie w wydaniu - na słodko. Przepis znalazłam w internecie, niestety nie zapisałam sobie autorki bloga.
DŻEM BRZOSKWINIOWY Z ROZMARYNEM
1 kg dojrzałych brzoskwiń
250g cukru żelującego 2:1
1 cytryna
igiełki z jednej gałązki rozmarynu
------
Brzoskwinie zalać wrzątkiem o odstawić na kilka minut.
Ściągnąć skórkę i pokroić na kawałki.
Owoce wrzucić do garnka, zasypać cukrem i odstawić na 2 godz aby puściły sok.
Brzoskwinie zgnieść widelcem, dodać igiełki rozmarynu, sok z cytryny i startą skórkę cytrynową.
Gotować owoce ok. 4minuty a następnie przelać do wyparzonych słoiczków i natychmiast zakręcać.
POLECAM !!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz