Makaron z sosem szpinakowym według przepisu mojego syna. Muszę przyznać, że robimy ten makaron z tych samych składników, każdy z nas według innej kolejności łączenia produktów i niestety (niestety dla mnie) jego makaron jest smaczniejszy, mało powiedziane - PYSZNY!MAKARON Z SOSEM SZPINAKOWYM
40 dkg makaronu rurki (penne)
1 paczka mrożonego szpinaku
1/2 litra słodkiej śmietany 18%
4 ząbki czosnku
ok. 10dkg sera pleśniowego typu Rokpol
plastry żółtego sera - opcjonalnie
zioła prowansalskie
bazylia
sól, pieprz
olej
------
Rozmrozić szpinak i wycisnąć z niego wodę.
Ugotować makaron.
Ząbki czosnku pokroić, zalać olejem tak aby przykrył czosnek i zmiksować blenderem.
Na patelnię wlać śmietanę, dodać pokruszony ser pleśniowy, zioła, przyprawy i gotować dopóki nie uzyskamy odpowiedniej konsystencji sosu - musi być trochę rzadszy, gdyż jeszcze dodajemy gęsty szpinak.
Do sosu ze szpinakiem, wlać czosnek, makaron i dokładnie zamieszać a następnie włożyć do naczynia żaroodpornego. Można na makaron położyć plastry sera żółtego. Zapiekać bez przykrycia na górnej półce 10min w temp. 200st
PYCHA

Brak komentarzy:
Prześlij komentarz