
Naleśniki, jak naleśniki, ale najciekawszy jest farsz. Przeczytałam w gazecie Prześlij Przepis sposób na połączenia sera z budyniem i stworzyłam swoją bazę serowo-budyniową. Jeśli chodzi o proporcje ciasta naleśnikowego to zawsze robię je "na oko", jak jest za gęste dolewam wodę, jak za rzadkie dosypuję mąkę, każda usmażona ilość zawsze znika.
NALEŚNIKI Z SEREM I BUDYNIEM
CIASTO
2 szkl. wody mineralnej
2 jajka
1 łyżka oleju
szczypta soli, płaska łyżeczka cukru
mąka
FARSZ
kostka białego sera
1 budyń
mleko
cukier
SOS TRUSKAWKOWY
ok. 40dkg truskawek
kilka kropel soku cytrynowego
1 duża łyżeczka cukru pudru
------
Najpierw robię ciasto na naleśniki. Do miski wlewam wodę mineralną, wrzucam jajka, olej, sól, cukier i mieszam trzepaczką a potem ciągle mieszając dosypuję mąkę. Ciasto powinno mieć taką konsystencję, żeby łatwo rozprowadzało się na patelni. Tylko przy pierwszym placku smaruję patelnię lekko olejem, potem już nie ma takiej potrzeby.
Kiedy mam już usmażone naleśniki zabieram się za farsz. W misce rozgniatam ser a następnie gotuję budyń, tak jak jest podane na opakowaniu. Stopniowo dodaję go do sera, jeżeli ktoś uważa, że farsz jest za mało słodki może go dosłodzić, ja tego nie robię.
Do blendera wrzucam truskawki, sok z cytryny, cukier puder i miksuję. Jeżeli truskawki są bardzo słodkie można sosu nie słodzić.
Teraz tylko posmarować naleśnik farszem, zawinąć, położyć na talerz, polać sosem i ozdobić kawałkami truskawek i liściem mięty :)
PYCHA !!
kto by tam biegał i szukał liści do dekoracjii mniammm.
OdpowiedzUsuńCiekawa podpowiedź z tym budyniem zmiksowanym z serem :) muszę wykorzystać!
OdpowiedzUsuńdzisiaj zrobiliśmy naleśniki razem z mężem. Przepyszne :-) przepis zapisuję do naszych ulubionych.
OdpowiedzUsuńcieszę się bardzo i pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuń