Nie lubię codziennego gotowania, ale uwielbiam wypróbowywać nowe przepisy, niektóre robię raz a inne wchodzą do naszego jadłospisu na stałe. Ten blog ma mi pomóc w przypomnieniu tych jednorazowych potraw :)
Zapraszam wszystkich do skorzystania z przepisów a za pozostawiony komentarz serdecznie dziękuję.

wtorek, 27 października 2015

Schabowe paczuszki - efektowny i szybki obiad


Czasem schab można zrobić inaczej. To taki przepis na niedzielny obiad, gdy nie chce mi się stać w kuchni. Do takich schabowych paczuszek podaję pieczone ziemniaki, czyli piekarnik pracuje a ja odpoczywam :) Można jeszcze zrobić sałatę lodową z oliwkami i papryką, polać oliwą i obiad gotowy.

SCHABOWE PACZUSZKI
ok. 0,5 kg schabu
pół paczki mrożonego szpinaku
1 ząbek czosnku
masło, olej
sól, pieprz
ser żółty według uznania
---------------------

Schab kroję na bardzo cienkie plastry, które jeszcze rozbijam.
Szpinak rozmrażam, odparowuję, dodaję czosnek i masło (małą łyżeczkę), odrobinę soli.
Ser kroję w kostkę.
Do wysmarowanej olejem formy na muffinki wkładam po plastrze schabu. Do niego daję po łyżce szpinaku i po 3 kosteczki sera.
Przykrywam odstającymi kawałkami schabu i piekę ok. 20min w temp. 200st.

Temperatura piekarnika jest taka wysoka, bo pieką się w nim ziemniaczki, ale przepis na nie innym razem.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz