
DŻEM Z PAPIERÓWEK
ok. 80 dkg papierówek
ok. 20dkg śliwek
1 cytryna
listki z 2 gałązek mięty
1/2 kg cukru
1/2 szkl. wody
------
Papierówki obrać i pokroić w kostkę, śliwki wypestkować i pokroić.
Zrobić syrop z wody i cukru, wrzucić startą skórkę cytrynową i pokrojone listki mięty.
Dodać owoce i sok z cytryny.
Gotować 15 min, odstawić do wystudzenia.
Na drugi dzień gotować 10 min, wlać do wyparzonych słoików, zakręcić i na 10min odwrócić do góry dnem.
W zimie zajadać ze smakiem :))))
Droga Nigello, fantastiko!!!!!
OdpowiedzUsuńIdę pozbierać papierówki spod drzewa :) Śliwki obronię swoją piersią przed zjedzeniem przez rodzinę. Cytryna się znajdzie :) A więc do roboty :)
OdpowiedzUsuńMadziu - dziękuję :)
OdpowiedzUsuńAga, ale się cieszę, że spróbujesz zrobić dżemik :) Mam nadzieję, ze Marysia tez spróbuje, bo to ona mi dała papierówki.
najtaniej,najprostsze
OdpowiedzUsuń