
Źródło - gazetka Prześlij Przepis
SAŁATKA OGÓRKOWA Z FASOLKĄ
2kg ogórków
2kg żółtej fasolki szparagowej
1 kg cebuli
sól
ZALEWA
1/2 szkl oleju
1 szkl. octu
2 małe słoiczki przecieru pomidorowego
4 łyżki soli
2 szkl. cukru
pieprz
------
Obrane ogórki kroimy w plastry, cebulę w cienkie półtalarki.
Lekko solimy i odstawiamy aż puszczą sok.
Obraną fasolkę kroimy na pól i zagotowujemy, odcedzamy i studzimy.
Przygotowujemy zalewę: olej mieszamy z octem i przecierem. wsypujemy sól i cukier, mieszamy i doprawiamy pieprzem do smaku.
Ogórki, cebulę, fasolkę mieszamy z zalewą, przekładamy do wyparzonych słoików i pasteryzujemy 15min.
A zimą zajadamy się ze smakiem :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz