Dynia na słodko, przepyszne ciasteczka.Oczywiście przepis znalazłam na blogu Jadłonomii .
Jak się ma purre z dyni to wykonanie zajmuje chwilę.
CIASTECZKA DYNIOWE Z CZEKOLADĄ
suche składniki
1 szklanka mąki pełnoziarnistej
1/2 szklanki mąki pszennej
1 łyżeczka cynamonu
1/2 łyżeczki imbiru
1/4 łyżeczki gałki muszkatowej
1/2 łyżeczki sody
1/2 łyżeczki soli morskiej
mokre składniki
3/4 szklanki puree dyniowego
1/4 szklanki delikatnego oleju
3/4 szklanki cukru trzcinowego
1/2 tabliczki gorzkiej czekolady pokrojonej drobno
------------------------
W dużej misce mieszam suche składniki.
W małej miksuję olej z cukrem, następnie dodaję puree z dyni.
Powoli mokre składniki dodaję do suchych, nie trzeba długo i dokładnie mieszać.
Na koniec dodaję czekoladę.
Łyżką nakładam kleksy ciasta i piekę 12-14 minut w temp. 180st.
Najlepsze jeszcze lekko ciepłe, ale na drugi dzień też smakują :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz