Nie lubię codziennego gotowania, ale uwielbiam wypróbowywać nowe przepisy, niektóre robię raz a inne wchodzą do naszego jadłospisu na stałe. Ten blog ma mi pomóc w przypomnieniu tych jednorazowych potraw :)
Zapraszam wszystkich do skorzystania z przepisów a za pozostawiony komentarz serdecznie dziękuję.

poniedziałek, 30 maja 2011

Tarta z brzoskwiniami

Przepis na tartę z morelami znalazłam w książce Jodi Picoult "Krucha jak lód", z braku moreli dałam brzoskwinie z puszki. Jest to najlepsza słodka tarta, jaką jadłam, niestety raczej kaloryczna, więc do okazjonalnego jedzenia.

SKŁADNIKI - CIASTO
1 i 1/3 szklanki mąki
szczypta soli
1 łyżka stołowa cukru
1/2 szklanki i 2 łyżki zimnego masła pokrojonego w kostkę
1 duże żółtko
1 łyżka lodowatej wody
------
Mąkę, sól, cukier i masło zmiksować pulsacyjne aż będą grudki. W osobnej misce ubić żółtko z wodą i zagnieść z mieszanką z mąki. Na wysmarowaną masłem formę wyłożyć ciasto i wstawić na godzinę do lodówki.
Po tym czasie, nakłuć ciasto widelcem. Ciasto przykrywamy papierem do pieczenia, obciążamy surową fasolą i wkładamy na 17min do piekarnika, następnie ściągamy papier z fasola i dopiekamy 6min. Studzimy.

MASA I OWOCE
1 puszka brzoskwiń w syropie
2 żółtka
1 szklanka tłustej śmietany (ja dałam 30%)
3/4 szklanki cukru
1 i 1/2 łyżki stołowej mąki
opcjonalnie 1/4 szklanki orzechów laskowych (ja nie dałam)
------
Brzoskwinie kroimy i wykładamy na podpieczony, ostudzony spód. Śmietanę, żółtka, cukier i mąkę wymieszać i wylać na owoce. Posypać pokrojonymi orzechami. Piec 35min w temp. 180st.




1 komentarz:

  1. ta tarta to nic szczegolnego :(((((((

    OdpowiedzUsuń