
KONFITURA WIŚNIOWA Z MIĘTĄ
1,8 kg wydrylowanych wiśni
1 kg cukru
1 szkl. wody
1 cytryna
liście z 2 gałązek mięty
------
W płaskim naczyniu zrobić syrop z cukru - zagotować cukier i wodę, następnie do wrzącego syropu wrzucić otartą skórkę z cytryny i drobno pokrojone liście mięty.
Dodać wiśnie i sok z cytryny.
Gotować 40 minut, ścigając wytworzoną pianę. Odstawić naczynie do ostudzenia, na drugi dzień ponownie gotować konfiturę tym razem 20 minut i znowu odstawić. Na trzeci dzień gotować 10 minut i wlewać do wyparzonych słoiczków, zakręcić, odwrócić do góry dnem na 10min. i gotowe :)
a teraz drugi wariant konfitury wiśniowej
2,2 kg wydrylowanych wiśni
1 kg cukru
2 szkl. wody
2 cytryny
1/2 łyżeczki cynamonu
1/2 łyżeczki kardamonu
------
W płaskim naczyniu zrobić syrop z cukru - zagotować cukier i wodę, następnie do wrzącego syropu wrzucić otartą skórkę z cytryn i przyprawy korzenne. Chwilę pogotować.
Dodać wiśnie i sok z cytryn.
Gotować 40 minut, ścigając wytworzoną pianę. Odstawić naczynie do ostudzenia, na drugi dzień ponownie gotować konfiturę tym razem 20 minut i znowu odstawić. Na trzeci dzień gotować 10 minut i wlewać do wyparzonych słoiczków, zakręcić, odwrócić do góry dnem na 10min. i gotowe :)
na wcześniejszych zdjęciach konfitura była w odświętnej kreacji natomiast do piwnicy moje słoiczki zjeżdżają tak:

Witaj!. Po gotowaniu jaką masz konsystencję konfitury? Pozdrawiam,
OdpowiedzUsuń