
SUSHI
płatki nori
ryż
dodatki - marchewka, ogórek, surimi, łosoś itd
wasabi
sos sojowy
marynowany imbir - tym razem nie mieliśmy
PRZYGOTOWANIE RYŻU
zrobić przyprawę tsu - 2 łyżki octu ryżowego, 2 łyżki cukru, 1 łyżeczka soli. Wszystko dokładnie wymieszać i zagotować a następnie ostudzić.
Ryż - 250g ryżu do sushi wsypać na sitko i płukać pod bieżącą wodą do czasu, aż zacznie spływać czysta woda. Odstawić do odsączenia (ok. 1godz.) mieszając od czasu do czasu.
Do garnka o grubym dnie wlać 100ml wody, wsypać ryż i dolać 200ml wody.
Doprowadzić do wrzenia, gotować 2 min na mocnym ogniu, następnie zmniejszyć płomień i gotować 10min, nie zaglądając pod pokrywkę. Zdjąć z ognia i odstawić na kolejne 10min.
Wlać przyprawę tsu do ryżu, wymieszać i włożyć ryż do miski (nie metalowej) przykrywając mokrą ściereczką. Gdy ryż ostygnie jest gotowy do zawijania.
MIŁEJ ZABAWY I SMACZNEGO !!!!
I jeszcze kilka zdjęć z frontu pracy - naprawdę warto :)
pierwszy raz zrobiłam omlet tamago, do przygotowania tego omletu powinna być kwadratowa patelnia (nie miałam takiej) a warstwy powinny być bardzo cieniutkie, jak widać ja się śpieszyłam i wyszły grube zwoje


Być może w opisie nazw rodzajów sushi są błędy, ale szczerze przyznaję, że nie jestem specjalistą w tej kwestii. Dla mnie najważniejsze jest to, że uwielbiam takie posiłki i cieszę się, ze moja rola kończy się na przygotowaniu ryżu :)
Gosia, super, ze to zamiescilas bo ja wlasnie sie szykuje do zrobienia wlasnego sushi, bo caly czs tu podjadam w sushi barach a czas samemu sie z tym zmierzyc;))
OdpowiedzUsuń