Nie lubię codziennego gotowania, ale uwielbiam wypróbowywać nowe przepisy, niektóre robię raz a inne wchodzą do naszego jadłospisu na stałe. Ten blog ma mi pomóc w przypomnieniu tych jednorazowych potraw :)
Zapraszam wszystkich do skorzystania z przepisów a za pozostawiony komentarz serdecznie dziękuję.

niedziela, 12 czerwca 2011

Sos pomidorowy

Przepis z programu "Spiżarnia Maryli" nadawany jakiś czas temu temu w Kuchni Tv. Za pierwszym razem zrobiłam kilka słoiczków, ale sos ma tak wszechstronne zastosowanie, że robię go zastraszające ilości. Stosuję go jako sos do pizzy, jako dodatek do zupy, jako bazę do makaronu bologneze (gotuję makaron, smażę mięso, wlewam sos - obiad gotowy). Na zdjęciu słoiczek zeszłoroczny, ale sezon pomidorowy, niedługo się zacznie :)

SOS POMIDOROWY
2,5 kg pomidorów
pęczek świeżej bazylii i oregano (ja daję suszone zioła)
2 cebule
5 ząbków czosnku
sól, cukier
1 szkl. oliwy
------
Pomidory sparzyć i obrać ze skórki i pokroić w kostkę (nie musi być idealna). Obraną cebulę pokroić, usmażyć na oliwie, dodać czosnek. Następnie wsypać pomidory, przyprawy wg. smaku (można dodać ostrą paprykę), przykryć pokrywką. Jak puszczą soki, odkryć i odparować . Ja jeszcze miksuję sos blenderem ręcznym, ale nie jest to konieczne. Gorący sos wlać do wyparzonych słoików i pasteryzować 20min. A zimą istne szaleństwo pomidorowe :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz