Nie lubię codziennego gotowania, ale uwielbiam wypróbowywać nowe przepisy, niektóre robię raz a inne wchodzą do naszego jadłospisu na stałe. Ten blog ma mi pomóc w przypomnieniu tych jednorazowych potraw :)
Zapraszam wszystkich do skorzystania z przepisów a za pozostawiony komentarz serdecznie dziękuję.

środa, 20 lipca 2011

Sos hinduski

Już niedługo będę musiała zabrać się za sosy pomidorowe i przy okazji zrobię ten sos, który wspaniale smakuje z daniami z grilla. Przepis pochodzi z gazetki "Prześlij Przepis" z podanych składników wychodzą 4 słoiki 0,72l.

SOS HINDUSKI
2 kg pomidorów
1/2 kg jabłek
4 czerwone papryki
3 cebule
1/2 szklanki cukru
2 łyżki soli
2 liście laurowe
2 goździki
1 łyżeczka cynamonu
po 2 łyżeczki słodkiej i ostrej mielonej papryki
2 łyżeczki pieprzu
------
Obieramy sparzone pomidory i kroimy w kostkę.
Następnie kroimy w kostkę cebulę, obrane jabłka i paprykę.
Do garnka wrzucamy wszystkie pokrojone składniki oprócz papryki, dodajemy cukier, sól, liście laurowe, goździki i gotujemy 30min.
Wsypujemy paprykę, resztę przypraw i gotujemy kolejne 30min.
Sosy wlewamy do słoików i pasteryzujemy 10min.
Polecam :)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz