Nie lubię codziennego gotowania, ale uwielbiam wypróbowywać nowe przepisy, niektóre robię raz a inne wchodzą do naszego jadłospisu na stałe. Ten blog ma mi pomóc w przypomnieniu tych jednorazowych potraw :)
Zapraszam wszystkich do skorzystania z przepisów a za pozostawiony komentarz serdecznie dziękuję.
czwartek, 15 września 2011
Dżemy jabłkowe
Przeglądając różne blogi trafiłam na ciekawe przepisy na dżemy jabłkowe i własnie wtedy dostałam ogromną siatę jabłek, jakże więc miałabym ich nie wypróbować? Pierwszy przepis o tradycyjnym smaku, czyli z cynamonem (ja dodałam jeszcze trochę kardamonu), drugi przepis z bananami. Generalnie nie lubię bananów, ale nie byłabym sobą, gdybym nie spróbowała go zrobić i o dziwo bardzo mi smakował. Przepisy trochę zmieniłam, ale podam je według oryginału.
DŻEM JABŁKOWY Z CYNAMONEM
2 kg jabłek
25-40 dkg cukru
cynamon
sok i otarta skórka z jednej cytryny
opcjonalnie 1-2 kieliszki żubrówki
------
Jabłka obrać i pokroić w kostkę, wrzucić do garnka, wlać trochę wody i połowę cukru. Dodać sok z cytryny i skórkę.
Gotować aż owoce się rozpadną (ja zmiksowałam blenderem), dodać cynamon, cukier do smaku i gotować do odpowiedniej gęstości. Włożyć do wyparzonych słoików, zakręcić i pasteryzować 20-30min w nagrzanym piekarniku.
DŻEM JABŁKOWY Z BANANAMI
1 kg jabłek
1 kg bananów
sok z 1 cytryny
25-40 dkg cukru
------
Jabłka obrać i pokroić w kostkę, wrzucić do garnka, wlać trochę wody, sok z cytryny i połowę cukru.
Gotować aż jabłka zmiękną, dodać pokrojone w plasterki banany, doprawić cukrem do smaku. Kontynuować gotowanie aż dżem nabierze odpowiedniej konsystencji. Pasteryzować, jak wyżej.
Dżemy idealne do gofrów, naleśników lub świeżej chałki hmmmmmmmmmm...
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz