Nie lubię codziennego gotowania, ale uwielbiam wypróbowywać nowe przepisy, niektóre robię raz a inne wchodzą do naszego jadłospisu na stałe. Ten blog ma mi pomóc w przypomnieniu tych jednorazowych potraw :)
Zapraszam wszystkich do skorzystania z przepisów a za pozostawiony komentarz serdecznie dziękuję.

czwartek, 15 września 2011

Zupa warzywna


Zupa powstała w wyniku eksperymentów nad zupą minestrone. W zależności od ilości wrzucanych warzyw może być samodzielnym daniem obiadowym. U mnie w domu dość często jemy tę zupę z grzanką i żółtym serem. Jeszcze jedna uwaga - podobno włoskie gospodynie gotując minestrone wrzucają do niej suchą "piętkę" parmezanu, czasem tak robię i faktycznie smak zupy jest inny, warto wypróbować :). 
Podaje proporcję na duży garnek zupy.

ZUPA WARZYWNA
1 cebula
1 duża marchewka
1 mała pietruszka
mały kawałek selera
2 duże garści fasolki szparagowej
1/3 kalafiora
1/3 brokuła
1 cukinia
oliwa, łyżka masła
sól, pieprz, papryka słodka i ostra, czosnek
------
W garnku podgrzać oliwę z masłem, wrzucić pokrojoną w kostkę cebulę i starte warzywa korzeniowe (marchew, pietruszka, seler). Smażyć ok. 5-10min.
Wrzucić obraną i pokrojoną fasolkę szparagową i zmiażdżony ząbek czosnku, przesmażyć ok. 5min.
Wlać ok. 1,5litra gorącej wody i gotować do momentu aż fasolka będzie półtwarda. Dodać przyprawy do smaku.
Następnie wrzucić pokrojony w małe różyczki brokuł i kalafior oraz cukinię (pokrojona w kosteczkę).
Gotować aż warzywa będą miękkie.
Podając można posypać koperkiem.
SMACZNEGO



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz