Nie lubię codziennego gotowania, ale uwielbiam wypróbowywać nowe przepisy, niektóre robię raz a inne wchodzą do naszego jadłospisu na stałe. Ten blog ma mi pomóc w przypomnieniu tych jednorazowych potraw :)
Zapraszam wszystkich do skorzystania z przepisów a za pozostawiony komentarz serdecznie dziękuję.

niedziela, 23 października 2011

Quiche z brokułami


Czytam ostatnio książkę Tessy Capponi-Borawskiej "Moja kuchnia pachnąca bazylią", jest tam kilka przepisów, które bardzo mnie zaintrygowały i tak pierwszy z nich to quiche. Szukałam w interneciem jaka jest różnica między guichem a tartą i znalazłam wyjaśnienie, że tarty mogą być na słodko i słono a quiche tylko ze słonym nadzieniem. Najważniejsze, że potrawa była smaczna i warta powtórki.
Trochę zmieniłam nadzienie, w książce były mrożone warzywa, ja dałam świeży, ugotowany brokuł.

QUICHE Z BROKUŁAMI
CIASTO
15 dag mąki krupczatki
7,5 dag masła
3 łyżki wody
szczypta soli

NADZIENIE
pół dużego brokuła
2 ząbki czosnku
4 jajka
100 ml śmietany kremówki
5 dag utartego ostrego żółtego sera
1 łyżeczka oregano lub bazylii
sól, pieprz
------
Z podanych składników zagnieść ciasto, wyłożyć nim wysmarowaną tłuszczem formę i wstawić do lodówki na 15min. Po tym czasie ponakłuwać ciasto widelcem, na ciasto położyć papier do pieczenia, obciążyć fasolą i piec 10-15min w temp. 170st.

Ugotować brokuł, w celu ostudzenia przelać zimną wodą i pokroić na duże kawałki. W osobnym naczyniu ubić widelcem jajka ze śmietanką, dodać przyprawy, większą część sera i rozgnieciony czosnek. Na ciasto wyłożyć brokuł, wylać masę jajeczno-śmietanową i posypać resztą sera.
Piec w gorącym piekarniku ok. godziny.
POLECAM


1 komentarz:

  1. Z miłą chęcią wypróbuję przepis, bo bardzo lubię takie zapiekanki;)

    OdpowiedzUsuń