Dostałam opakowanie włoskiego makaronu Pizzoccheri i wraz z synem rozpoczęłam poszukiwania w sieci na przepis. Zaskoczyło mnie połączenie makaronu z ziemniakami i kapustą, z wielką rezerwą podchodziłam do takiego dania i tu bardzo miłe zaskoczenie, danie nam bardzo smakowało, nawet tym osobom, które nie jedzą gotowanej kapusty. Na pewno powtórzymy tą potrawę.
Przepis pochodzi z tej strony /klik/ - będę tu zaglądać :)
PIZZECCHERI DELLA VALTELLINA
300g makaronu pizzoccheri
kapusta włoska
3 ziemniaki
150g sera bitto (ja dałam zwykły żółty ser)
parmezan
2 ząbki czosnku
cebula
kilka listków świeżej szałwii (dałam natkę pietruszki)
100g masła
sól
pieprz
kapusta włoska
3 ziemniaki
150g sera bitto (ja dałam zwykły żółty ser)
parmezan
2 ząbki czosnku
cebula
kilka listków świeżej szałwii (dałam natkę pietruszki)
100g masła
sól
pieprz
------
Ziemniaki należy obrać i pokroić w kostkę, a kapustę pociąć na paseczki (najlepiej wybrać delikatne liście). Obywda rodzaje warzyw gotować razem w osolonej wodzie przez ok. 15-20 minut (jeśli wolimy kapustę bardziej al dente, można ją dodać do ziemnaków nieco później). Po tym czasie wsypać do warzyw pizzoccheri i gotować wszystko razem kolejne 10 minut.
W międzyczasie na maśle, na bardzo wolnym ogniu, podsmażyć cebulę, czosnek i pietruszkę.
Makaron z warzywami odcedzić i przełożyć ich część do podgrzanej miski. Polać częścią masła z przyprawami i dodać na wierzch kawałki sera. Robimy kilka takich warstw i podajemy pizzoccheri doprawione pieprzem i obficie posypane parmezanem.
Ziemniaki należy obrać i pokroić w kostkę, a kapustę pociąć na paseczki (najlepiej wybrać delikatne liście). Obywda rodzaje warzyw gotować razem w osolonej wodzie przez ok. 15-20 minut (jeśli wolimy kapustę bardziej al dente, można ją dodać do ziemnaków nieco później). Po tym czasie wsypać do warzyw pizzoccheri i gotować wszystko razem kolejne 10 minut.
W międzyczasie na maśle, na bardzo wolnym ogniu, podsmażyć cebulę, czosnek i pietruszkę.
Makaron z warzywami odcedzić i przełożyć ich część do podgrzanej miski. Polać częścią masła z przyprawami i dodać na wierzch kawałki sera. Robimy kilka takich warstw i podajemy pizzoccheri doprawione pieprzem i obficie posypane parmezanem.
SMACZNEGO
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz