Nie lubię codziennego gotowania, ale uwielbiam wypróbowywać nowe przepisy, niektóre robię raz a inne wchodzą do naszego jadłospisu na stałe. Ten blog ma mi pomóc w przypomnieniu tych jednorazowych potraw :)
Zapraszam wszystkich do skorzystania z przepisów a za pozostawiony komentarz serdecznie dziękuję.

wtorek, 21 sierpnia 2012

Jamajskie ciasto bananowe z sosem


Jak już wcześniej wspominałam nie lubię bananów, ale jak widać to mi nie przeszkadza w próbowaniu potraw, w którym one się znajdują. W dodatku do GW Palce Lizać znalazłam przepis na ciasto z bananami i... z sosem bananowym, w którym jako przyprawa pojawia się min. gałka muszkatołowa. Musiałam spróbować tej kombinacji smakowej. Ciasto było pyszne a sos podnosił jego walory smakowe - godne powtórki :)))

JAMAJSKIE CIASTO BANANOWE Z SOSEM
250g masła (ja dałam margarynę)
1 jajko
200g cukru
300g mąki tortowej
1 łyżeczka sody oczyszczonej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka mielonego cynamonu
1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
3 duże banany
2 łyżeczki ekstraktu waniliowego (niestety ja miałam cukier wanilinowy)
szczypta soli
125ml mleka
100g namoczonych rodzynek
100g orzechów włoskich (u mnie migdały)

SOS
2 bardzo dojrzałe banany
1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
1 łyżeczka ekstraktu wanilowego (u mnie j/w)
400g gęstej śmietany lub jogurtu
------
CIASTO - do miski wsypuję mąkę, proszek do pieczenia, sodę, cynamon, gałkę, szczyptę soli i wszystko mieszam. Banany obieram i widelcem zgniatam na papkę. Rodzynki zalewam na 15min. gorącą wodą a orzechy siekam.
Masło z cukrami mieszam na puszystą masę. Nie przerywając ucierania dodaję roztrzepane jajko, mleko i banany. Mokre składniki łączę z suchymi i delikatnie mieszam. Dodaję bakalie.
Masę wylewam do formy 25x25cm i piekę 40-60min w temp. 180st.
SOS - miksuję banany z gałką i cukrem, 15minut przed podaniem ciasta dodaję śmietanę lub jogurt.

Ciasto podaję z sosem - PYCHOTKA

2 komentarze: