Nie lubię codziennego gotowania, ale uwielbiam wypróbowywać nowe przepisy, niektóre robię raz a inne wchodzą do naszego jadłospisu na stałe. Ten blog ma mi pomóc w przypomnieniu tych jednorazowych potraw :)
Zapraszam wszystkich do skorzystania z przepisów a za pozostawiony komentarz serdecznie dziękuję.

niedziela, 12 czerwca 2011

Chleb razowy na zakwasie

Zawsze chciałam upiec chleb na zakwasie, ale wydawało mi się to bardzo pracochłonne, do momentu gdy wpadł mi w ręce dodatek do Gazety Wyborczej Palce Lizać. Oczywiście nie mogłam opędzić się od myśli, że trzeba spróbować i udało się. Chlebek jest przepyszny, nie jest pieczywem lekkim, ale smakuje nam bardzo, nawet gdy jest kilkudniowy. Prawdę mówiąc nie jest czasochłonny, zrobienie zakwasu to dziennie 2-3minuty a wykonanie chleba to też krótkotrwała czynność. Chlebek wszystko robi sam, ja mieszam a on rośnie przez noc, potem do piekarnika i mam przepyszne śniadanie. Polecam :)
--przepis troszeczkę zmieniłam i podaję moje proporcje--

CHLEB RAZOWY NA ZAKWASIE
ZAKWAS
1/2 szkl. mąki żytniej razowej
100ml letniej wody
---
CHLEB
zakwas
300g mąki żytniej razowej
450g mąki pszennej
600ml wody (jeśli chleb będzie bez dodatków wystarczy 500ml)
dodatki-sezam, siemię lniane lub inne wg. uznania
olej i otręby do wysypania foremki
------
1/2 szkl. mąki żytniej razowej wymieszaj z wodą, aby uzyskać konsystencje kwaśnej śmietany. Przykryj niezbyt szczelnie i odstaw w ciepłe miejsce na 4-5 dni. Codziennie dodawaj do zakwasu po 2-3 łyżki mąki. W ostatnim dniu fermentacji na zakwasie powinny się pojawić pęcherzyki powietrza, to znak, że zakwas jest gotowy.
-
W dużej misce wymieszaj wszystkie składniki i zagnieć ciasto (ciasto sie klei, ale takie ma być, ważne aby wszystkie składniki się wymieszały)
-
Przykryj ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na co najmniej 12 godzin.
-
Z wyrośniętego ciasta odejmij 2-3 łyżki do słoiczka (to będzie zakwas na następny chleb) i wstaw do lodówki
-
Ciasto przełóż do wysmarowanej olejem i wysypanej otrębami formy. Wilgotną ręką wyrównaj ciasto, natnij nożem i wstaw do piekarnika na godzinę w temp. 210st (grzanie góra-dół).
Polecam PYCHA !!!


4 komentarze:

  1. Mniammmm, jadlam chlebek Gosi - pyszka!

    OdpowiedzUsuń
  2. robię podobny średnio raz na 10 dni odkąd zaszłam w ciążę z Julką .... już nie umiem sobie wyobrazić jedzenia sklepowego pseudo chleba
    Twój wypiek jest baaardzo smakowity :o)

    OdpowiedzUsuń
  3. To ja polecam spróbować jeszcze przepis na razowy ze śliwką... najlepszy!

    OdpowiedzUsuń
  4. Kris - dziękuję za przepis :)

    OdpowiedzUsuń