Nie lubię codziennego gotowania, ale uwielbiam wypróbowywać nowe przepisy, niektóre robię raz a inne wchodzą do naszego jadłospisu na stałe. Ten blog ma mi pomóc w przypomnieniu tych jednorazowych potraw :)
Zapraszam wszystkich do skorzystania z przepisów a za pozostawiony komentarz serdecznie dziękuję.

czwartek, 15 września 2011

Kotlety z fasoli


Przepis wynalazł mój syn i on robi te smaczne kotlety. Do wykonania kotletów raz wykorzystał puszkę czerwonej fasoli a te na zdjęciu są z fasolki Piękny Jaś :) Dwie uwagi - fasola wymaga moczenia i gotowania, można użyć tą z puszki, ale "własna" jest zdrowsza, ja zawsze gotuję dużą ilość fasoli a po ostygnięciu dzielę na porcje i zamrażam, rano wyciągam z lodówki a po powrocie z pracy fasolka czeka na dalszą obróbkę; i druga - kotlety dość ciężko się panieruje, ale gdy chwilę poleżą w lodówce twardnieją.
Źródło - Prześlij Przepis

KOTLETY Z FASOLI
3/4 szkl suchej fasoli
3/4 szkl płatków owsianych
cebula
olej
2 ząbki czosnku
majeranek, bazylia, sól
otręby do obtoczenia
------
Fasolę moczymy na noc, gotujemy i studzimy  lub postępujemy jak w opisie wyżej. Cebulę dusimy na oleju. Płatki moczymy 10min w ciepłej wodzie. Odciskamy. Fasolę miksujemy w blenderze, dodajemy płatki i przyprawy. Formujemy kotlety i obtaczamy w otrębach. Rumienimy na oleju, podajemy z kaszą lub ryżem. Można podać jeszcze sos czosnkowy (jogurt, czosnek, sól, koperek).
Samo zdrowie - pyszne !!!



2 komentarze:

  1. Nie robiłam nigdy kotletów z fasoli. Ciekawy pomysł na zdrowy obiadek;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Gosiu, ja co tydzień smażę mojemu synowi jaroszowi takie kotlety z fasoli. Masz racje takie z gotowanej fasoli sa lepsze, z puszki zawieraja sporo soli. Ja dodaję do kotletów jajko. Masę odrobinkę zagęszczam dodają na wyczucie tartej bułki. Tak by masa nie przelewała się przy formowaniu.

    OdpowiedzUsuń