Nie lubię codziennego gotowania, ale uwielbiam wypróbowywać nowe przepisy, niektóre robię raz a inne wchodzą do naszego jadłospisu na stałe. Ten blog ma mi pomóc w przypomnieniu tych jednorazowych potraw :)
Zapraszam wszystkich do skorzystania z przepisów a za pozostawiony komentarz serdecznie dziękuję.

niedziela, 9 października 2011

Ryba z winem i pieczarkami


Kiedyś oglądałam, jak Julia Child smaży rybę z wermutem, niestety nie jest to alkohol, który lubię więc postanowiłam spróbować usmażyć a raczej udusić rybę w białym winie. Rybę robi się dość szybko a ilość składników (cebula, pieczarki) można zwiększać lub zmniejszać według własnego smaku, ja zawsze daję dużo pieczarek :) I jeszcze jeden ważny składnik - masło. Podobno Julia Child dawała jego ogromne ilości do potraw, ale muszę przyznać, że miała całkowitą rację przynajmniej przy takiej rybce.


RYBA Z WINEM I PIECZARKAMI
3 filety z morszczuka
ok. 40 dkg pieczarek
ok. 3/4 szklanki białego półwytrawnego wina
cebula
oliwa, masło
sół, pieprz
------
Na oliwie krótko podsmażyć pokrojoną w kostkę cebulkę. Położyć na nią filety z ryb, pokrojone w plasterki pieczarki i zalać winem. Dusić bez przykrycia do momentu wyparowania wszystkich soków, przed podaniem na każdy filet położyć wiórki masła a potem można zajadać się ze smakiem :)
SMACZNEGO :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz