Trochę próbuję przestawić rodzinę na potrawy z kaszą jaglaną. Zainspirowana przepisem zrobiłam danie jednogarnkowe.
Danie jest bardzo szybkie bo z gotowej fasolki, ale można ugotować fasolę wcześniej i zamrozić.
KASZA JAGLANA PO MEKSYKAŃSKU Z WOŁOWINĄ
2 cebule
1 czerwona papryka
30 dkg mielonej wołowiny
2 małe ziemniaki
1/2 puszki czerwonej fasolki
1/2 puszki czarnej fasolki
1/4 puszki kukurydzy (można dać całą, ale ja nie lubię)
bulion warzywny ok. 1,5 szklanki
mały słoiczek koncentratu pomidorowego
kasza jaglana (ja ugotowałam 1/2 szklanki, ale nie dałam) całej - ilość według uznania
sól, pieprz, chilli, oregano, kurkuma
----------------
Gotuję kaszę jaglaną w ten sposób.
Podsmażam bez przypraw wołowinę.
Podsmażam chwilę w garnku cebulę i paprykę. Dodaję bulion i ilość wody według uznania, jak chcemy gęste to mniej wody i na odwrót, rzadkie więcej.
Dodaję przyprawy i pokrojone w kostkę ziemniaki.
Jak będą prawie ugotowane wrzucam koncentrat pomidorowy, fasolę, kukurydzę, wołowinę i kaszę jaglaną. Zagotowuję i w razie potrzeby dosmaczam.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz